Cabrera de Mar, EL Silicon Valley dels tomàquets T’has preguntat mai què és un camp d’assaig i com podem aplicar la innovació als camps ? Què? Un assaig és una eina que ens permet provar a petita escala noves tècniques en el cultiu que, si funcionen, posteriorment podrem aplicar de forma generalitzada. On? A Cabrera de Mar (Maresme) hi tenim els nostres camps experimentals, amb un hivernacle de 4.000 m² i un camp exterior de 4.000 m² més dedicats a la recerca de les millors varietats hortícoles. Com? Actualment, a l’hivernacle, hi duem a terme un as- saig de tomàquet amb 1.600 plantes de 42 varietats dife- rents . Per què? El nostre objectiu és trobar varietats amb l’equilibri perfecte entre el sabor de les varietats tradi- cionals i la resistència a malalties clau dels híbrids més moderns , com el virus del rugós. En hivernacle? Sí, de la mateixa manera que els humans ens protegim amb un paraigua quan plou o ens posem crema pels rajos solars, els tomàquets s’han de pro- tegir de les pluges, les pedregades, del fred extrem i la calor, o de les possibles plagues . D’aquesta manera, dins de l’hivernacle es com si estiguessin dins d’un balneari, ja que estan protegits i els poden cultivar molt millor, revisant diàriament el reg per saber quan necessiten més aigua i per veure com evoluciona el fruit. Un projecte obert a tothom! Per donar a conèixer aquest espai fem visites guiades a escoles i clients perquè descobreixin en primera persona, de la mà dels nostres pagesos i tècnics agrícoles, com cultivem els tomàquets, per què ho fem així i quin és el dia a dia en el nostre camp d’assaig. Per si no ho sabies, el nostre assaig és molt divers: des de varietats tan reconegudes com el tomàquet rosa, el Barbastro o el pera, fins a varietats més diferents com el tomàquet blau o l’umami, d’un sabor molt intens. Aquesta recerca constant ens permet identificar i oferir les millors opcions en sabor, rendiment i resistència de cara al futur.