En els darrers 25 anys, a Catalunya hem perdut més del 70% de la producció de tomàquets; hem passat de ser autosuficients a quedar molt lluny de ser-ho. Des del 2000, la superfície agrícola s’ha reduït un 57%, passant de més de 20.700 hectàrees a l’ini- cid’aquest segle, a poc més de 8.800 hectàrees en l’actualitat. Aquesta situació representa una pèrdua cultura, de sabor, de tradició, en resum, repercuteix en la producció d’aliments i de matèria primera i destrueix un bé escàs i limitat. S.O.S. Tomàquet 126 M kg EL RUGÓS, L’ENEMIC DELS TOMÀQUETS EL RUGÓS, L’ENEMIC DELS TOMÀQUETS Des del 2019, el virus del rugós del tomà-quet afec-ta els cultius a Catalunya i repre-senta una greu amenaça pels productors. L’alta capacitat de con-tagi d’aquest virus, que causa taques i rugositats, provoca pèrdues d’entre el 30% i el 70% als page-sos. Es propaga ràpidament a través d’eines o de llavors infectades. UN VIRUS SENSE ANTÍDOT Avui en dia no hi ha cura per les plantes in-fecta-des amb el rugós. Els nostres pagesos apliquen me-sures preventives com l’ús de llavors certificades, l’aplicació de mesures de bioseguretat i desinfec-ció o la resistèn-cia genètica. El gran repte és que les noves varietats tinguin el mateix bon gust que les tradicionals.