Cultiva uns tomàquets deliciosos, però no li agrada el tomàquet. Té 28 anys i gestiona una finca de set hectàrees al Montseny, on actualment cultiva sis va- rietats de tomàquets. Aquests són els seus secrets per cultivar el millor to- màquet del món! Per què cultives tomàquets al Montseny? Què té la muntanya que fa que siguin tan bons? Principalment, les condicions climatològiques i geo- gràfiques, que aporten a la finca que tenim al Mont- seny tingui un molt bon valor per cultivar. Tenim un molt bon contrast tèrmic, que és molt important per- què les plantes puguin descansar a la nit quan la tem- peratura baixa, a més estem a 600 metres, i puguin fabricar sucres de molta qualitat. D’altra banda, te- nim molt bona qualitat d’aigua; no està salinitzada, i això és molt bo per no estressar els cultius. A més, som en una molt bona zona rural, allunyats d’altres cultius i per tant, no tenim plagues en excés. A part de tot això, tu hi deus tenir alguna cosa a veure? Quin és el secret? Sí, sobretot estic molt pendent del cultiu perquè hem de contro-lar moltes coses: la temperatu-ra, la humi- tat, les necessitats de reg o el maneig de la planta, que és molt important. Per exem-ple, si surten mol- tes flors a la to-maquera, hem d’escollir quines són les millors perquè no totes són bones per obtenir el mi- llor tomàquet; algunes produeixen tomàquets mas- sa petits o molt deformats. Per tant, cal saber quines són les millors; aquelles que, un cop creixin, donaran els millors tomàquets. A més, tam-bé treballem per anticipar-nos a les plagues. Com saps que un tomàquet està a punt per collir? Quan és en el seu punt òptim de maduració i en fun- ció dels graus brics, que és la unitat de mesu-ra del sucre que té el tomàquet. Així podem seguir l’evolució del sabor del cultiu per si cal fer al-gun retoc de ma- neig per acon-seguir el sabor que volem. Així doncs, quan està al seu punt i té els brics que volem, és lla- vors quan el collim. Quin és per a tu el rei dels tomàquets? N’hi ha per tots els gustos, però és cert que la varie- tat Auri, que estem cultivant ara és un tomà-quet de molta categoria i el vo-lem presentar al millor tomà- quet del món. Et veus tota la vida cultivant tomàquets? És un cultiu que m’agrada molt perquè li has d’aportar molt va-lor, esforç i sacrifici, i això gene-ra ambició, que és el motor per millorar contínuament; els to-mà- quets tenen un gran ventall de varietats i es cultiven d’una manera molt diferent l’una de l’altra, i això és el que motiva a continuar experimentant per fer un producte diferencial en-tre tots els qui ens dediquem a cultivar tomàquets. Quin és el teu somni com a pagès? Que es dignifiqui la feina d’agri-cultor, és una tasca molt difícil però absolutament apassio-nant. Això la gent no ho sap, i s’ho perden. Quin és el teu somni com a pagès? Doncs no ho sé, perquè a mi no m’agrada el tomàquet [riu]. Però considero que és un avantatge, perquè així no jutjo els meus pro-pis tomàquets. La meva feina pot lluir, però ho ha de dir una altra persona. Jo com que no els pro-vo, no ho puc saber. Tot i això, un dia ho faré i em trauré l’espine-ta de dintre. “Vull cultivar el millor tomàquet del món”