4. PARXET DO CAVA 6. TORELLÓ CORPINNAT 5. MASIA VALLFORMOSA DO CAVA Com distinguir L’ ESCUMÓS catalÀ? 4. PARXET DO CAVA(Brut nature reserva, Brut cuvée) L’any 1920 van sortir al mercat les primeres ampolles de cava Parxet, elaborades seguint el méthode champenoise al Mas Parxet, on des del segle XVIII ja es feien vins. El nom de Parxet prové del francès “parchet”, que significa tros petit de vinya. 5. MASIA VALLFORMOSA DO CAVA (Brut nature reserva, Brut rosat) Aquest celler, amb més de 150 anys d’història, és referent de qualitat en l’elaboració de vins escumosos. Disposa del guardó al Millor Celler de Catalunya atorgat pels premis Vinari, l’esdeveniment amb més repercussió del món 6. TORELLÓ CORPINNAT(Brut reserva, Brut nature reserva) Especialistes en llargues criances, a Torelló elaboren vins i escumosos des del 1951, tot i que la seva arrel viticultora es remunta a finals del segle XIV. Com distinguir L’ ESCUMÓS catalÀ? Per les principals varietats de raïm emprades: raïm blanc xarel·lo, parellada, macabeu, malvasia o chardonnay. Pels sucres afegits: brut nature, extra brut, brut, extra sec, semi sec i dolç. Pel temps de criança:a partir d’un mínim de 9 mesos, que pot arribar a números de tres xifres. A menys temps, més frescor i bombolla; com més temps de criança, més complexitat d’aromes i bombolla perfectament integrada.