No s’ha d’omplir el pot per complet. Sempre cal esterilitzar els pots i les tapes abans. Com més grans siguin els pots, millor. Com calemmagatzemar-les de manera adequada Sempre cal esterilitzar els pots i les tapes abans. Incorrecte, aquesta afirmació és falsa Cal netejar bé els pots amb aigua calenta i sabó abans d’utilitzar-los, però no cal esterilitzar-los si posteriorment es processaran en olla de pressió o si s’hi vol conservar fruita, tomàquets o verdura en vinagre que bulliran més de 10 minuts. En cas contrari, sí que cal fer-ho. El millor material per a fer les conserves són els pots de vidre de boca ampla, amb un vidre gruixut i resistent als cops i a la calor. Les tapes han de ser noves i que permetin el tancament hermètic. Per a esterilitzar els pots, cal bullir-los a 100 °C durant un mínim de 15 minuts amb una reixeta o drap al fons perquè no es trenquin en bullir i escórrer-los bé; recorda treure’ls de l’aigua pel coll, sense tocar-ne l’interior, i no eixugar-los amb un drap, ja que es poden contaminar de nou. Sempre cal esterilitzar els pots i les tapes abans. Correcte, aquesta afirmació és falsa Cal netejar bé els pots amb aigua calenta i sabó abans d’utilitzar-los, però no cal esterilitzar-los si posteriorment es processaran en olla de pressió o si s’hi vol conservar fruita, tomàquets o verdura en vinagre que bulliran més de 10 minuts. En cas contrari, sí que cal fer-ho. El millor material per a fer les conserves són els pots de vidre de boca ampla, amb un vidre gruixut i resistent als cops i a la calor. Les tapes han de ser noves i que permetin el tancament hermètic. Per a esterilitzar els pots, cal bullir-los a 100 °C durant un mínim de 15 minuts amb una reixeta o drap al fons perquè no es trenquin en bullir i escórrer-los bé; recorda treure’ls de l’aigua pel coll, sense tocar-ne l’interior, i no eixugar-los amb un drap, ja que es poden contaminar de nou. Com més grans siguin els pots, millor. Incorrecte, aquesta afirmació és falsa Es recomana elaborar les conserves en quantitats petites i en pots poc profunds. Si és massa alt i molt profund les capes internes queden privades d’oxigen, cosa que afavoreix el creixement de microorganismes. Com més grans siguin els pots, millor. Correcte, aquesta afirmació és falsa Es recomana elaborar les conserves en quantitats petites i en pots poc profunds. Si és massa alt i molt profund les capes internes queden privades d’oxigen, cosa que afavoreix el creixement de microorganismes. No s’ha d’omplir el pot per complet. Correcte, aquesta afirmació és certa Quan omplim el pot, cal deixar espai per dalt. Amb entre un i dos centímetres sol haver-n’hi prou. El motiu és que, si s’ompli fins a la tapa, quan s’expandeix pot esclatar. Per contra, si s’hi deixa molt d’espai el producte pot fer-se malbé, ja que durant el tractament no en surt tot l’aire. Per fer desaparèixer les possibles bombolles d’aire, cal aixafar el contingut amb una cullera o una espàtula. No s’ha d’omplir el pot per complet. Incorrecte, aquesta afirmació és certa Quan omplim el pot, cal deixar espai per dalt. Amb entre un i dos centímetres sol haver-n’hi prou. El motiu és que, si s’ompli fins a la tapa, quan s’expandeix pot esclatar. Per contra, si s’hi deixa molt d’espai el producte pot fer-se malbé, ja que durant el tractament no en surt tot l’aire. Per fer desaparèixer les possibles bombolles d’aire, cal aixafar el contingut amb una cullera o una espàtula. Com cal emmagatzemar-les de manera adequada • Abans de desar les conserves, cal etiquetar els pots sempre amb la data en què es van elaborar. • Cal mantenir-les en un lloc fresc, ventilat i sense llum. • Si en obrir la conserva veiem que la tapa està bombada, és millor llençar-la. La toxina botulínica genera gas, per tant el bombament és senyal que pot haver-hi microorganismes a l’interior. També si s’hi observa algun trencament, marca d’òxid o abonyegadures. • Es recomana consumir l’aliment no més tard d’un any després d’haver estat conservat pel risc que alguna espora hagi quedat al pot (l’espora no transmet la intoxicació, però amb el temps pot convertir-se en toxina). • Sempre que s’obri una conserva, cal consumir-la ràpidament en un termini màxim de dos dies i guardar-la a la nevera. Continua llegint