Els nutricionistes responeni ens posen al dia. Es pot reduir el risc d’al·lèrgies alimentàries en nens? La lactància materna o incorporar els aliments potencialment al·lergògens com més aviat millor pot reduir-ne el risc. El cafè amb llimona pot ajudar a perdre pes? Cap aliment per si mateix actua amb efectes aprimadors. Són creences errònies i infundades. EN EQUILIBRI Es pot reduir el risc d’al·lèrgies alimentàries en nens? La lactància materna o incorporar els aliments potencialment al·lergògens com més aviat millor pot reduir-ne el risc. Les al·lèrgies alimentàries són reaccions exagerades del sistema immunitari a la ingesta d’un aliment que reconeix erròniament com una amenaça, i poden tenir efectes molt greus. Els aliments que causen més al·lèrgies infantils són de consum habitual –llet, ou, blat, cacauets i fruita seca– i això en complica la gestió, perquè poden ser presents als plats com a ingredients o bé contaminar-los. Algunes pautes poden ajudar a prevenir les al·lèrgies, fet especialment important si algun familiar directe ja les pateix perquè hi ha més probabilitat que el nadó les desenvolupi. Per exemple, la lactància materna exclusiva exerceix un efecte protector. A més, en contra del que es creia, retardar la introducció dels aliments potencialment al·lergògens pot augmentar-ne el risc; per això, l’Acadèmia Americana de Pediatria recomana que no se’n posposi la incorporació, sempre respectant els calendaris d’introducció d’aliments dels nadons. A més a més, tampoc hi ha evidència que restringir la dieta de la mare durant l’embaràs o en la lactància sigui eficaç. Continua llegint El cafè amb llimona pot ajudar a perdre pes? Cap aliment per si mateix actua amb efectes aprimadors. Són creences errònies i infundades. A les xarxes socials s’ha posat de moda el cafè amb llimona com un “truc infal·lible” per a baixar de pes, però de nou som davant un reclam que només pretén atreure atenció i seguidors amb un missatge senzill que promet resoldre un problema complex i multifactorial. No hi ha cap base científica que sustenti l’eficàcia d’aquesta combinació d’aliments i, de fet, cap aliment per si mateix actua com a aprimador. Tampoc és cert que qualsevol d’aquests dos productes per separat pugui tenir aquest efecte. Si bé hi ha hagut recerques científiques que apunten que la cafeïna pot incrementar la taxa metabòlica basal, és a dir, la quantitat d’energia que gastem simplement per mantenir-nos vius, i augmentar l’ús del greix com a font d’energia, és un efecte reduït i no té rellevància real sobre el pes corporal. Quant a la llimona, persisteixen les creences errònies i totalment infundades sobre les propietats que té com a “desintoxicant” o “cremagreixos”. Els consells sobre el cafè amb llimona per a aprimar són només una suma de mites i mala ciència. Continua llegint