Conclusions Alguns contenen ou L’ou és un altre dels ingredients que comparteixen molts d’aquests productes. És un dels components principals a Phoski-tos, Bollycao, TostaRica, Lulu Fontaneda, Bony, Tigretón i Pan-tera Rosa. És important en l’elaboració de la pasta per diferents raons: les seves proteïnes contribueixen a la formació de l’estruc-tura característica que tenen, ajuden a retenir humitat i fan que el bescuit quedi més tendre. A més, conté lecitina de manera natu-ral, que actua com a emulgent i facilita la barreja dels ingredients. Els altres afegits En aquests productes de brioixeria podem trobar, a més, altres ingredients nobles: • Polpa de fruita. S’usa en l’elaboració del farciment, com el cas de Bony i Tigretón. • Cacau. Es fa servir en la cobertura de Phoskitos, Tigretón i Donettes; en el farciment de Bollycao, Lulu Fontaneda i Tosta-Rica, i en les perles de xocolata de Weikis. • Fruita seca. L’únic producte que en conté és Bollycao, el farci-ment del qual s’elabora amb pasta d’avellanes. Aquesta fruita seca es destaca a l’envàs amb una il·lustració, però la quantitat no és gaire elevada (3,6%). • Llet. Normalment es fa servir en pols, perquè és més econò-mica i té una vida útil més alta. En alguns productes és des-natada –Tigretón, Weikis i Lulu Fontaneda–, mentre que en d’altres és sencera o una combinació de les dues. Aquest ingre-dient aporta sabor, com a la xocolata amb llet de Weikis, i con-tribueix que els bescuits siguin més tendres. Aquests productes també solen tenir diferents additius que compleixen funcions diferents: gasificants, que aporten espon-jositat al bescuit; colorants, que donen color; emulgents, que faciliten la barreja homogènia dels ingredients; conservadors, que prolonguen la vida útil i eviten el desenvolupament de microorganismes; humectants, que atrapen l’aigua i aconse-gueixen que el bescuit quedi tendre, i estabilitzants, per a im-pedir que se separin els ingredients. Tantes calories com un plat de pasta L’aportació calòrica és bastant important per la quantitat de grei-xos i de sucres. Les xifres van des de les 363 kcal/100 g de Weikis i Tigretón, fins a les 457 kcal/100 g de Donettes. Per a comparar, un plat d’espaguetis a la bolonyesa aporta unes 450 kcal. En aquest cas no sembla que hi hagi una correlació clara en-tre l’aportació calòrica i les característiques del producte. Alguns dels que tenen cobertura són els que aporten més calories, com Donettes (457 kcal), Pantera Rosa (426 kcal) i Phoskitos (415 kcal), però en el mateix grup trobem Tigretón i a Bony, que no superen les 400 kcal/100 g. Entre els que no porten cobertu-ra, Bollycao (367 kcal) i Weikis (363 kcal) presenten xifres més baixes que Donuts (409 kcal) i Lulu Fontaneda (400 kcal). La valoració de Nutri-Score Si considerem el que acabem de veure, no és estrany que aquests productes obtinguin una mala nota en el sistema Nu-tri-Score: Bony, Donuts, TostaRica i Lulu Fontaneda obtenen una D, mentre que Tigretón, Pantera Rosa, Donettes i Phoski-tos obtenen una E. Els únics que ofereixen una puntuació més bona són Weikis i Bollycao, amb una C, perquè aporten menys calories, menys greixos, menys greixos saturats i menys sucres. Quant aporta un pastisset? Fins ara hem parlat de l’aportació de nutrients i calories per cada 100 grams de producte. Això és molt útil per a fer com-paracions, però és poc realista, ja que solem consumir-los per unitats. Per això és important considerar la mida de ració. Per exemple, el pes per unitat de Pantera Rosa, Bony i Tigretón es troba entre els 50 g i 53 g, mentre que a TostaRica i Lulu Fonta-neda, entre 25 g i 30 g. El pes per unitat de Donettes és el més baix (19 g), però normalment no es consumeix una sola peça per ingesta, sinó més. En aquest cas considerarem que la mida de ració és de dues unitats (38 g), encara que cal tenir en comp-te que l’envàs inclou vuit peces que, a més, no estan envasades individualment, i això ens pot animar a menjar-ne encara més. Per unitat, els productes que aporten més sucre són Tigre-tón, Bony i Pantera Rosa, amb quantitats compreses entre els 15,4 g i els 18,5 g (unes quatre culleradetes de sucre). Els que presenten els menys ensucrats són Lulu Fontaneda, TostaRica i Weikis, amb xifres entre el 9,3 g i el 6,8 g (unes dues cullera-detes). Pel que fa als greixos, els que més en contenen per ració són Donuts (11,4 g), Pantera Rosa (10,6 g), Bony (9,9 g) i Done-ttes (9,9 g). Els tres últims són també els que tenen més quanti-tat de greixos saturats (entre 7,95 g i 6,1 g). En l’altre extrem hi ha Lulu Fontaneda i TostaRica, que són els que aporten menys quantitat de greixos (4,8 g-3,5 g) i de greixos saturats (2 g-0,9 g). El preu no reflecteix la qualitat Si ens fixem en el preu per 100 grams, hi ha diferències nota-bles. Trobem dos productes que superen els dos euros: Phos-kitos (2,56 €) i TostaRica (2,39 €), mentre que la resta no arriba a 1,75 €, amb Lulu Fontaneda (1,33 €) i Weikis (1,07 €) com els més econòmics. És a dir, el producte de preu més baix (Weikis) costa menys de la meitat que el més car (Phoskitos). Aquestes diferències de preu sembla que no estan justificades. De fet, en-tre els productes més barats n’hi ha alguns que destaquen per contenir ingredients valorats, com Bollycao, que està elaborat amb ou, avellanes, mantega i cacau, o perquè tenen més bon perfil nutricional. Continua llegint Conclusions Som davant de productes que, en general, contenen quantitats molt notables de greixos (sovint saturats), sucres i calories, i que no aporten nutrients d’interès. Si es consumeixen de manera puntual i en el context d’una dieta saludable, no hauria de tenir repercussions sobre la salut de persones sanes. Això vol dir que no hem de perdre el cap buscant el pastisset “més saludable”. De fet, l’obsessió per la salut també es pot convertir en un problema, perquè pot ser la porta d’entrada a trastorns de la conducta alimentària, com anorèxia o bulímia. Per això, si ens decidim a menjar-ne, convé que els gaudim sense sentiments de culpa ni remordiments, i que considerem, això sí, que es tracta de productes que hauríem de destinar a un consum ocasional. Les prioritats a l’hora de triar s’haurien de centrar a buscar ingredients nobles, com ara ous, cacau o fruita seca, prioritzar olis com el de gira-sol o el de nabina sobre altres com el de palma o palmist (rics en greixos saturats), i els productes que aporten menys calories, greixos i sucres. Si tenim tot això en compte i a més considerem la relació qualitat-preu, els productes que més destaquen són Weikis, Bollycao i Lulu Fontaneda. Continua llegint