“Salmó vegà”, “tonyina 100% vegetal”… Els substituts de peix elaborats a base de vegetals estan cada vegada més presents al mercat. Aquests productes desperten moltes preguntes: de què estan fets?, són saludables?, equivalen al peix?, per què volen imitar aquest aliment? ot va començar amb la beguda de soia. Va ser un dels productes que primer es va popularitzar en-tre les persones veganes per intentar substituir un aliment d’origen animal; en aquest cas, la llet. Amb el pas del temps, la realitat ha canviat subs-tancialment. Avui aquesta beguda és molt més popular i ja no es ven només en botigues especialitzades, igual que passa amb altres semblants que van arribar després (ametlla, arròs, civada...). Totes van ser la carta de presentació d’una nova tendència que com més va és més present al mercat: les alternati-ves vegetals als productes d’origen animal. La majoria de les per-sones veganes no deixa de menjar productes animals perquè no li agradi el sabor, sinó per raons ètiques: per a evitar el patiment ani-mal i l’explotació. D’aquí ve la raó de ser d’aquesta mena de produc-tes, que volen suplir els originals, almenys en un sentit organolèp-tic i gastronòmic. En l’aspecte nutricional solen ser molt diferents. T El peix és imprescindible? El peix és imprescindible? El peix és un aliment interessant des del punt de vista nutricional: aporta proteïnes de qualitat i altres nutrients valuosos, com ara vitamines, àcids grassos omega-3 i diferents minerals, com iode, magnesi, seleni o calci. La proporció en què es troben aquests nutrients depèn del tipus de peix; per exemple, el peix blau conté més quantitat de greix i d’àcids grassos omega-3 que el peix blanc. També hi influeixen altres factors, com la manera de consumir-lo; per exemple, l’aportació de calci és significativa si consumim el peix sencer, amb espines, com passa amb les sardines en conserva. En qualsevol cas, el consum de peix no és imprescindible. Es pot seguir una dieta saludable sense incloure aquest aliment a la dieta. Això sí, és important tenir-ho en compte per a obtenir aquests nutrients a partir d’altres productes. Per exemple, els llegums són una bona font de proteïnes. Podem trobar proporcions significatives d’àcids grassos omega-3 en aliments com les nous, les llavors de lli o l’oli de colza.