Aquest “el que em passava” té un nom: Erika pateix d’esofagi-tis eosinofílica (EoE), una malaltia crònica de l’esòfag que es pro-dueix per una al·lèrgia, habitualment a components de la dieta. No és una patologia que s’estudiï als llibres de medicina; curiosa-ment, som davant d’una malaltia que va tenir els primers casos als anys vuitanta, però que avui és cada vegada més habitual. “L’esofagitis eosinofílica es va descriure el 1993, inicialment com una malaltia rara, però els casos han anat augmentant i ara és habitual a les unitats d’al·lèrgia i d’aparell digestiu”, explica Salut Aliments en el punt de mira Una resposta exagerada. Aquesta malaltia crònica consisteix en una resposta immunitària al contacte d’alguns aliments amb la mucosa de l’esòfag. El gluten, els lactis, l’ou i els llegums en són els disparadors principals. Aliments en el punt de mira Els aliments que s’han identificat com a disparadors són, fonamentalment, el gluten i els lactis, però també l’ou i els llegums. Per això, hom es pregunta per què aquests aliments, que s’han pres des del neolític, s’han deixat de tolerar els últims 40 anys. “La relació que tenim amb el menjar ha deixat de ser artesanal per a ser produïda, processada, industrialitzada”, assenyala Alfredo Lucendo. Com a exemple, en posa la llet: “Ha deixat de bullir-se, ara es pasteuritza, i això pot haver-la fet més al·lergògena. De fet, en una investigació que hem dut a terme s’ha vist que dos de cada tres pacients amb esofagitis eosinofílica toleren sense problemes la llet bullida, però no la ultrapasteuritzada (UHT), que requereix uns temps de tractament molt curts”. Un altre aspecte important és que hi ha una relació de doble sentit: d’una banda, llet, gluten, llegums i ous són el detonant de la malaltia en persones sense historial d’al·lèrgies; però, al mateix temps, “el principal factor de risc de patir la malaltia és tenir antecedents d’al·lèrgies alimentàries, i també malalties com l’asma o la rinitis”, explica el doctor. Continua llegint