Una alimentació saludable, baixa en sucre, sal i greixos, i amb un consum elevat de fruita i verdura, contribueix a reduir el risc de patir càries i periodontitis, patologies que al mateix temps estan associades al deteriorament cognitiu, a la diabetis o a la malaltia cardiovascular. egons l’Atles de la Salut Bucodental a Espanya, el 94% d’espanyols d’entre 35 i 44 anys té càries. De mitjana, cada adult té set dents afectades i, d’aquests, el 40% es troba sense tractar. És la malaltia oral més freqüent –i la patologia crònica més comuna al món–, però una boca sana impli-ca més coses que l’absència de dents i queixals picats. “En primer lloc, hem de tenir en compte les nostres genives. La forma que te-nen, la consistència i el color han de ser els adequats –rosa clar o corall– i, sobretot, no han de sagnar: ni durant la raspallada, ni quan masteguem, ni tampoc de manera espontània. És a dir, una boca sana és la que no té càries i no té processos infecciosos i infla-matoris”, explica Cristina Serrano, portaveu de la Societat Espan-yola de Periodòncia (SEPA). A més de tenir unes genives sanes, tal com indica Óscar Castro, president del Consell General de Dentistes d’Espanya, “el teixit ossi que envolta les dents també ha d’estar en perfectes condicions; les dents, en correcta oclusió, i l’articulació temporomandibular –una mena de frontissa que connecta la mandíbula amb la part lateral del cap– no ha de tenir cap patologia, com ara dolor per bruxis- S