Els nutricionistes responeni ens posen al dia. Una dieta baixa en hidrats de carboni ens ajuda a aprimar? No hi ha diferències entre aquest tipus de dietes i les que aporten quantitats d’hidrats recomanades. Hi ha trucs per a identificar els bolets tòxics? No. Cap de les creences que hi ha per a reconèixer les varietats comestibles són certes. EN EQUILIBRI Una dieta baixa en hidrats de carboni ens ajuda a aprimar? No hi ha diferències entre aquest tipus de dietes i les que aporten quantitats d’hidrats recomanades. Els hidrats de carboni són nutrients que no només són presents en la pasta o el pa, sinó que són majoritaris en aliments com la fruita, la verdura, els llegums o els cereals integrals. Algunes dietes com l’Atkins o la Dukan, molt populars per a perdre pes, es fonamenten a reduir l’aportació d’hidrats de carboni. El portal de verificació d’informació científica Nutrimedia, col·laborador de la prestigiosa entitat Cochrane, ha estudiat l’evidència que hi ha sobre la pèrdua de pes que s’aconsegueix amb les dietes baixes en calories que se centren a reduir els aliments que tenen un contingut alt en hidrats. A més a més, ha comparat els resultats amb els d’altres dietes igualment hipocalòriques però equilibrades, que són les que aporten les proporcions d’hidrats recomanades per les entitats sanitàries. L’avaluació que se n’ha fet no troba diferències en la pèrdua de pes entre l’una i l’altra quan se segueixen durant dos anys. Es desconeix si hi ha diferències en els efectes i en la seguretat d’aquestes dietes més enllà d’aquest temps. Continua llegint Hi ha trucs per a identificar els bolets tòxics? No. Cap de les creences que hi ha per a reconèixer les varietats comestibles són certes. Hi ha moltes creences que asseguren que seguint algunes pistes es poden menjar bolets de manera segura sense tenir coneixements profunds de micologia, però és fals. Alguns mites parlen del color, però no és cert que tots els blaus siguin perillosos, ni que els tòxics tinguin colors cridaners i els pàl·lids, per contra, siguin comestibles. Tampoc és cert que si apareixen canvis de color en altres aliments i estris amb què es cuinen és un senyal de toxicitat, ni que quan es cuinen amb una cullera de plata o amb un anell d’or aquests es fan negres, i que quan s’acompanyen amb ou aquest agafi un color verd o que quan es cuinen amb ceba, patata o all es tenyeixin de color blau. La llet tampoc es coagula quan s’afegeix a un plat de bolets tòxics. Tampoc és veritat que si tenen insectes o els han mossegat animals petits són segurs. A més, els símptomes d’una intoxicació poden aparèixer en un període breu o demorar-se fins a uns quants dies després de la ingesta (i aquestes són les síndromes més greus), per això no s’han de provar mai amb la idea que, si no apareixen efectes adversos, són comestibles. Continua llegint