Nutrició De què estan fets? Avui hi ha una oferta cada cop més àmplia, on s’inclouen ali-ments desenvolupats per imitació d’embotits, formatges, ham-burgueses, mandonguilles, pollastre o peix… Tots tenen una cosa en comú: estan elaborats a base de vegetals. Ara bé, entre aquests productes podem trobar formulacions amb ingredients diversos, de manera que poden arribar a ser molt diferents entre si. Com imiten els productes del mar? En el cas dels succedanis vegetals de peix podem trobar una àm-plia varietat de formulacions, fins i tot encara que imitin el ma-teix aliment. Per exemple, un que imiti les gambes pot tenir com a ingredient principal goma de konjac (polisacàrid que s’obté de l’arrel de la planta del mateix nom), mentre que en un altre l’in-gredient principal pot ser una alga. Aquest és una de les raons per les quals és fonamental llegir l’etiqueta amb detall. Si en tenim en compte els ingredients principals (sempre els primers de la llista), podem classificar aquests productes en dos La majoria de productes queimiten el peix estan elaborats ambmidons i gelificants, ingredientsde valor nutricional escàs queno tenen res a veure amb l’original. De què estan fets? Com que aquests productes s’elaboren a imatge i semblança de peixos i productes del mar (salmó, tonyina, gambes, calamars, polp...), la formulació es fa a la carta i s’hi fan servir diferents ingredients que permeten imitar les característiques dels originals: • Textura. Per intentar aconseguir una textura semblant a la dels aliments que imiten, s’utilitzen ingredients com espessidors i gelificants, com ara midó de patata, de blat de moro o de tapioca; goma de konjac; goma garrofí, proteïna de llegums o fibres vegetals. Aquests ingredients tenen la capacitat de retenir aigua per formar una estructura consistent, que és la que dona cos al producte. En alguns casos també s’usa alguna matèria grassa, com oli de gira-sol, de colza o greix de coco, que aporta consistència i suculència. • Aroma i sabor. Per aconseguir aromes i sabors semblants als del peix s’utilitzen ingredients com algues, llevats, aromes d’origen vegetal, espècies i condiments (gingebre, pebre...). Normalment es troben en quantitats petites. • Aspecte. En el cas dels productes que imiten el peix, la forma és fàcil d’aconseguir perquè generalment es venen en forma de filets o làmines. En altres productes, com els succedanis de gambes, es fan servir motlles per intentar imitar la forma. En tots dos casos, per aconseguir que tinguin colors i tonalitats similars als originals, normalment es fan servir pigments vegetals, com ara betacarotè, licopè o concentrats de diferents aliments: remolatxa, pastanaga... En general, la quantitat és escassa. • Valor nutricional. En alguns productes podem trobar vitamines o minerals, utilitzats per a aportar més valor nutricional. Continua llegint