No llencis les pipes de la carabassa! Per què els plàtans es fan negres a la nevera? Una dieta saludable pot reduir el risc d’avortament Anxoves en llauna i embarassades EN EQUILIBRI Quant d’alvocat es pot menjar al dia? Quant d’alvocat es pot menjar al dia? Aquesta fruita és molt particular perquè el nutrient principal és el greix, que suposa al voltant d’un 12% de la seva composició, a diferència de la majoria de les fruites (amb excepció del coco), que pràcticament no tenen lípids i els nutrients principals són els hidrats de carboni. Malgrat tot, per l’alt contingut en aigua que té no és un aliment especialment calòric. A més, el seu greix està compost bàsicament d’àcid oleic, el mateix àcid gras de l’oli d’oliva, per tant es considera cardiosaludable. Tot i això, la quantitat d’àcid oleic que té un alvocat es pot obtenir amb només dues cullerades d’oli d’oliva. El patró de consum hauria de ser com el d’altres fonts de greix saludables, sense substituir altres fruites. Depenent de la resta de la dieta, pot ser raonable consumir-ne un al dia. Una revisió publicada a la revista de la Societat Americana de Medicina Reproductiva ha trobat que un consum elevat d’aliments saludables, rics en antioxidants, s’associa amb un risc més baix d’avortament. Després de comparar dietes amb un contingut baix i alt en aquests aliments es va concloure que l’efecte protector més alt el tenen la fruita i les verdures, ja que el risc relatiu es redueix en un 61% i un 41%, respectivament. No llencis les pipes de la carabassa! Riques en fibra, proteïnes, àcids grassos omega-6 i minerals com el zinc o el magnesi, les pipes de carabassa es poden aprofitar en diverses preparacions. Si les escampem bé en un paper de forn i les torrem durant 10 minuts a 180 °C, serveixen com a snack per a menjar-nos-les totes soles o per a acompanyar amanides, arrossos i cremes vegetals. Per què els plàtans es fan negres a la nevera? Els plàtans i les bananes es conreen en zones càlides, i això els fa sensibles a les baixes temperatures, que produeixen el trencament de les parets cel·lulars de la pell. Aquests danys faciliten l’alliberament de diferents components, com els enzims polifenoloxidases i compostos fenòlics. El contacte entre ells desencadena un enfosquiment enzimàtic, que fa que apareguin coloracions marrons i negres. Si els plàtans estan madurs i es fiquen a la nevera, la coloració fosca apareixerà a la pell, però no a la polpa. Malgrat aquest aspecte, és perfectament comestible. Anxoves en llauna i embarassades Les anxoves són una semiconserva, per això no se sotmeten a un tractament tèrmic i es mantenen segures gràcies al contingut elevat de sal. Però alguns bacteris tan perillosos per a les embarassades com la listèria poden sobreviure en aquestes condicions. El risc d’intoxicació és petit, però, com que les conseqüències poden ser molt greus, és millor que les embarassades no en consumeixin.