És molt més que proteïna. És millor menjar només les clares. Cru és més nutritiu. No ens fa engreixar. Un dels aliments més nutritius i més complets Durant dècades ha estat castigat pel contingut en colesterol, però s’ha demostrat que consumir-ne és beneficiós per a la salut. En truita, remenat, escalfat, fregit, bullit o passat per aigua, la versatilitat de l’ou és tan àmplia com els mites que l’envolten. Ou Veritat o mentida És molt més que proteïna. Correcte, aquesta afirmació és certa L’ou és famós per la proteïna (6,4 g per unitat) i per la quantitat mínima d’hidrats de carboni (0,34 g per ou). A més de destacar per la quantitat de proteïna, també ho fa per la qualitat d’aquesta, equiparable a la de la carn i el peix, ja que és d’alt valor biològic: té tots els aminoàcids essencials que necessita el cos i en proporcions altes. La proporció entre els greixos saturats (35%) i insaturats (65%) el converteix en un aliment nutricionalment molt recomanable i, a més, és la millor font dietètica de colina, un nutrient del rovell que és important per a la formació i el funcionament normal del cervell i el sistema nerviós. Té ferro, zinc, fòsfor, potassi i àcid fòlic i vitamines A, D, E, B3 i B12. És molt més que proteïna. Incorrecte, aquesta afirmació és certa L’ou és famós per la proteïna (6,4 g per unitat) i per la quantitat mínima d’hidrats de carboni (0,34 g per ou). A més de destacar per la quantitat de proteïna, també ho fa per la qualitat d’aquesta, equiparable a la de la carn i el peix, ja que és d’alt valor biològic: té tots els aminoàcids essencials que necessita el cos i en proporcions altes. La proporció entre els greixos saturats (35%) i insaturats (65%) el converteix en un aliment nutricionalment molt recomanable i, a més, és la millor font dietètica de colina, un nutrient del rovell que és important per a la formació i el funcionament normal del cervell i el sistema nerviós. Té ferro, zinc, fòsfor, potassi i àcid fòlic i vitamines A, D, E, B3 i B12. Cru és més nutritiu. Incorrecte, aquesta afirmació és falsa A més del perill que comporta si es consumeix sense cuinar –la intoxicació per salmonel·la és el risc principal i s’inactiva per sobre dels 70 °C–, només ens podrem beneficiar de totes les seves propietats nutricionals si el sotmetem a un tractament tèrmic. Quan mengem un ou cuit absorbim un 90% de la seva proteïna, mentre que en cru l’absorbim en un 50%. La cocció millora l’absorció de l’albúmina, la proteïna més important de l’ou i que té un gran valor biològic. També desactiva un antinutrient que es troba en l’ou cru, l’avidina. Aquesta substància s’uneix a la biotina (vitamina B7) i impedeix l’absorció. La calor, per tant, fa que tots els nutrients de l’ou es digereixin millor i que se n’aprofitin tots els components. Cru és més nutritiu. Correcte, aquesta afirmació és falsa A més del perill que comporta si es consumeix sense cuinar –la intoxicació per salmonel·la és el risc principal i s’inactiva per sobre dels 70 °C–, només ens podrem beneficiar de totes les seves propietats nutricionals si el sotmetem a un tractament tèrmic. Quan mengem un ou cuit absorbim un 90% de la seva proteïna, mentre que en cru l’absorbim en un 50%. La cocció millora l’absorció de l’albúmina, la proteïna més important de l’ou i que té un gran valor biològic. També desactiva un antinutrient que es troba en l’ou cru, l’avidina. Aquesta substància s’uneix a la biotina (vitamina B7) i impedeix l’absorció. La calor, per tant, fa que tots els nutrients de l’ou es digereixin millor i que se n’aprofitin tots els components. És millor menjar només les clares. Incorrecte, aquesta afirmació és falsa La clara conté principalment aigua (en un 88%) i proteïnes (en un 10,5%). El rovell és 50% aigua i la resta es reparteix entre proteïnes (16,5%) i greixos, per tant menjar-se l’ou sencer sempre serà més nutritiu. El rovell aporta tots els lípids i la clara, sobretot, proteïna d’alta qualitat. És millor menjar només les clares. Correcte, aquesta afirmació és falsa La clara conté principalment aigua (en un 88%) i proteïnes (en un 10,5%). El rovell és 50% aigua i la resta es reparteix entre proteïnes (16,5%) i greixos, per tant menjar-se l’ou sencer sempre serà més nutritiu. El rovell aporta tots els lípids i la clara, sobretot, proteïna d’alta qualitat. No ens fa engreixar. Correcte, aquesta afirmació és certa Un ou té unes 75 calories, encara que dependrà de com el cuinem (no és el mateix bullit que fregit). Però és un dels aliments d’origen animal que tenen una composició de greix més bona: en 100 g (2 ous), 9,7 g són greixos, el 65% monoinsaturats. Es recomana en la gran majoria de dietes d’aprimament supervisades per professionals pel seu poder nutricional i per l’alt índex de sacietat. No ens fa engreixar. Incorrecte, aquesta afirmació és certa Un ou té unes 75 calories, encara que dependrà de com el cuinem (no és el mateix bullit que fregit). Però és un dels aliments d’origen animal que tenen una composició de greix més bona: en 100 g (2 ous), 9,7 g són greixos, el 65% monoinsaturats. Es recomana en la gran majoria de dietes d’aprimament supervisades per professionals pel seu poder nutricional i per l’alt índex de sacietat.