POTOA EZ DA GORAINO ETE BEHAR. POTOAK ETA TAPAK AURREZ ESTERILIZATU EGIN BEHAR DIRA BETI. POTOAK ZENBAT ETA HANDIAGOAK IZAN, HAINBAT HOBETO. Nola biltegiratu modu egokian POTOAK ETA TAPAK AURREZ ESTERILIZATU EGIN BEHAR DIRA BETI. Ez duzu asmatu, baieztapen hori okerra da Erabili aurretik, potoak ondo garbitu behar dira ur beroarekin eta xaboiarekin, baina ez da beharrezkoa esterilizatzea, baldin eta ondoren presioko eltzean prozesatu behar badira edo frutak, tomateak edo barazkiak ozpinetan eduki behar badira 10 minutu baino gehiago irakinda. Hala ez denean, esterilizatu egin behar dira. Kontserbak egiteko materialik onena aho zabaleko beirazko potoak dira, beira lodia eta kolpeekiko eta beroarekiko erresistentea dutenak. Tapek berriak izan behar dute, hermetikoki ixteko aukera ematen dutenak. Potoak esterilizatzeko, 100 °C-an egosi behar dira, gutxienez 15 minutuz, hondoan sareta edo zapi bat jarrita, irakitean ez apurtzeko; ondoren, ongi xukatu behar dira eta goiko aldetik helduta atera behar dira uretatik, barnealdea ukitu gabe, eta ez dira zapiarekin lehortu behar, berriro kutsatu baitaitezke. POTOAK ETA TAPAK AURREZ ESTERILIZATU EGIN BEHAR DIRA BETI. Asmatu duzu, baieztapen hori okerra da Erabili aurretik, potoak ondo garbitu behar dira ur beroarekin eta xaboiarekin, baina ez da beharrezkoa esterilizatzea, baldin eta ondoren presioko eltzean prozesatu behar badira edo frutak, tomateak edo barazkiak ozpinetan eduki behar badira 10 minutu baino gehiago irakinda. Hala ez denean, esterilizatu egin behar dira. Kontserbak egiteko materialik onena aho zabaleko beirazko potoak dira, beira lodia eta kolpeekiko eta beroarekiko erresistentea dutenak. Tapek berriak izan behar dute, hermetikoki ixteko aukera ematen dutenak. Potoak esterilizatzeko, 100 °C-an egosi behar dira, gutxienez 15 minutuz, hondoan sareta edo zapi bat jarrita, irakitean ez apurtzeko; ondoren, ongi xukatu behar dira eta goiko aldetik helduta atera behar dira uretatik, barnealdea ukitu gabe, eta ez dira zapiarekin lehortu behar, berriro kutsatu baitaitezke. POTOAK ZENBAT ETA HANDIAGOAK IZAN, HAINBAT HOBETO. Ez duzu asmatu, baieztapen hori okerra da Kontserbak kantitate txikitan eta sakonera txikiko potoetan egitea gomendatzen da. Altuegia eta oso sakona bada, barneko geruzak oxigenorik gabe geratzen dira, eta horrek erraztu egiten du mikroorganismoak haztea. POTOAK ZENBAT ETA HANDIAGOAK IZAN, HAINBAT HOBETO. Asmatu duzu, baieztapen hori okerra da Kontserbak kantitate txikitan eta sakonera txikiko potoetan egitea gomendatzen da. Altuegia eta oso sakona bada, barneko geruzak oxigenorik gabe geratzen dira, eta horrek erraztu egiten du mikroorganismoak haztea. POTOA EZ DA GORAINO BETE BEHAR. Asmatu duzu, baieztapen hori zuzena da Potoa betetzean, tarte bat utzi behar da goitik. Aski izaten da zentimetro bat edo bi uztea. Izan ere, goraino betetzen bada, beroarekin hedatu eta potoa lehertu egin daiteke. Aldiz, leku asko uzten bada, produktua hondatu egin daiteke, tratamenduan ez baita aire guztia ateratzen. Aire burbuilak desagerrarazteko, koilara edo espatula batekin zanpatu behar da elikagaia. POTOA EZ DA GORAINO BETE BEHAR. Ez duzu asmatu, baieztapen hori zuzena da Potoa betetzean, tarte bat utzi behar da goitik. Aski izaten da zentimetro bat edo bi uztea. Izan ere, goraino betetzen bada, beroarekin hedatu eta potoa lehertu egin daiteke. Aldiz, leku asko uzten bada, produktua hondatu egin daiteke, tratamenduan ez baita aire guztia ateratzen. Aire burbuilak desagerrarazteko, koilara edo espatula batekin zanpatu behar da elikagaia. Nola biltegiratu modu egokian • Kontserbak gorde aurretik, ontziei etiketak jarri behar zaizkie, eta noiz egin ziren idatzi. • Leku fresko eta aireztatuan eduki behar dira, eta argirik gabe. • Kontserba irekitzean tapa bonbortuta dagoela ikusten badugu, hobe da botatzea. Toxina botulinikoak gasa sortzen du, eta, beraz, barnean mikroorganismoak egon daitezkeela adierazten du horrek. Gauza bera egin behar da hausturaren bat, herdoil markak edo mailatuak ikusten direnean ere. • Elikagaia kontserban sartzen denetik urtebete igaro baino lehen kontsumitzea gomendatzen da, arriskua izaten baita esporaren bat potoan gelditu izateko (esporak ez du intoxikazioa transmititzen, baina denborarekin toxina bihur daiteke). • Kontserba bat irekitzen den bakoitzean, bi eguneko epean kontsumitu behar da, eta hozkailuan gorde. Jarraitu irakurtzen